KONČAR - Električni aparati srednjeg napona d.d. obnovljeno 10.01.2010.
Hr En Py
  

Tip S-5, S-15

STREMENASTI POGONI

i elementi za prijenos gibanja za aparate srednjeg napona, za unutarnju ugradnju

Stremenasti pogoni služe za jednostavno i pouzdano ručno upravljanje rastavljačima do 38 kV, rastavnim sklopkama do 24 kV te za pokretanje preklopki i drugih uređaja. Stremenasti pogoni tipa S-5 i S-15 izrađeni su u modernoj koncepciji i suvremenom dizajnu pa se ugrađuju i estetski dobro uklapaju u sve vrste rasklopnih postrojenja srednjeg napona, tj. u zidane ćelije, limene ormare i sklopne blokove.
Ovisno o momentu, potrebnom za upravljanje aparatom, smjeru zakreta njegove osovine i ostalim zahtjevima, koji su u vezi s koncepcijom postrojenja i značenju upravljanog aparata u njemu, vrši se izbor stremenastog pogona.


 

OPISKod standardnih izvedbi stremenastih pogona izlazna poluga se kod uklopa zakreće prema gore, što je potrebno u velikoj većini slučajeva. Kod okrenutih izvedbi smjer zakreta izlazne poluge je kod uklopa odozgo prema dolje. Ova izvedba primjenjuje se na pr. za pokretanje noževa za uzemljenje rastavljača odnosno rastavnih sklopki na strani razdvajanja kontakata ili za upravljanje aparatima u drugom sistemu sabirnica u slučaju nepovoljnog uzajamnog položaja. Jednostavnim zahvatom stručna osoba može i na terenu preurediti standardnu izvedbu u okrenutu i obrnuto.
Smjer zakreta pogonske ručke usklađen je s DIN standardom 43602 tj. zakretanjem ručke prema gore aparat se uklapa, a prema dolje isklapa. Duljine pogonske ručke ovise o tipu pogona i pokretanom aparatu.
Za mehaničko blokiranje stremenastog pogona služi svornik koji se u krajnjim položajima utakne kroz odgovarajuće rupe na kućištu i segmentu pogona u bravicu i zaključa ključem. Mehanička blokada i ključić jednaki su za oba tipa pogona. Za sigurno blokiranje stremenastih pogona tamo gdje treba potpuno isključiti mogućnost pogrešnog upravljanja aparatom, primjenjuje se elektromehanička blokada (EMB). Ona se prigrađuje bočno na kućište stremenastog pogona i to s lijeve strane ako je pogon smješten u desnom dijelu ćelije, odnosno s desne ako je pogon u lijevom dijelu ćelije. Deblokiranje se kod normalnih izvedbi EMB obavlja pritiskom na tipkalo onoliko dugo koliko je potrebno da se zakretanjem ručke iz jednog krajnjeg položaja u drugi obavi željena operacija.


   S-5S-15
   R=250 mmR=400 mmR=500 mm
RastavljačiRu 12 III630 A
1250 A
x
-
-
x
-
-
Ru 24 III630 A
1250 A
x
-
-
x
-
-
Ru 38 III630 A
1250 A
-
-
x
-
-
x
Rastavne sklopke2RSu 12m1
m2
-
-
x
-
-
x
2RSNu 12m1
m2
-
-
-
-
x
x
2RSNu 24m1
m2
-
-
-
-
x
x
Noževi za uzemljenje 12 kV
24 kV
38 kV
-
x
x
-
-
x
-
-
- 
2010-01-09


 
PROIZVODI